BLOG

ASPM’e Başlamak İçin Pragmatik Bir Rehber

Yayınlanma Tarihi

Temmuz 22, 2024

Paylaş

Yazılım uygulamaları her geçen gün daha sofistike hale gelirken, bu yazılımların güvenliğini sağlamak ve ilgili operasyonel maliyetlerin yönetimi, kurumlar için gittikçe zorlaşmaktadır. Güvenlik ve geliştirme ekipleri için zorluklardan bir de, yazılım güvenlik sorunlarının önceliklendirmesi ve düzeltmeleri zamanında uygulayabilmektir.

Tipik bir günde, bir uygulama güvenliği ekibinin, bireysel uygulama güvenliği araçları (AST) ve elektronik tabloları arasında yüzlerce bulguyu sıralaması ve iletilmesi gereken en kritik sorunları belirlemesi gerekebilir. Bir sorun, yazılım geliştiricinin dikkatine sunulduğunda, ilgili kişinin belirli bir AST aracında oturum açması, kendine hangi sorunun atandığını belirlemesi, sorunu düzeltmenin en iyi yolunu bulması ve bir düzeltme yapması gerekmektedir.
Ayrıca, ek testlere gerek olup olmadığına ve hangi AST aracının seçileceğine de karar vermek gerekecektir. Bu adımlar genellikle tek bir sorun üzerinde haftalarca çalışmaya dönüşebilir. Günümüz ortamında, yazılım geliştirmenin hızı göz önüne alındığında, bu düzeyde bir hız engeli, hiç de tercih edilmez.
İşte bu noktada, “Uygulama Güvenliği Duruş Yönetimi” (ASPM) çözümü çok değerli bir yardım sağlayabilir. ASPM (Uygulama Güvenliği Durum Yönetimi), çok çeşitli uygulama güvenliği test araçlarından elde edilen tüm bulguları toplayıp normalleştirerek tüm kuruluş genelinde tutarlı bir uygulama güvenliği politikaları üretmesine olanak tanır.
Bir Gartner Araştırması, “2026 yılına kadar, tescilli uygulamalar geliştiren kuruluşların %40’ından fazlasının, uygulama güvenliği sorunlarını daha hızlı belirlemek ve çözmek için ASPM’yi benimseyeceğini” göstermiştir. Bu çok anlaşılır bir durum. Öncelikle ASPM çıktılarına bir göz atalım:

ASPM İş Akışı: Bir Yazılımcının Gözünden

DevSecOps programınızda ASPM çözümlerini nasıl uygulayabilirsiniz?

ASPM’nin faydaları açık olsa da, bir ASPM çözümünün nasıl uygulanacağını anlamak her zaman kolay değildir. Bu blog yazısı, süreci beş temel adıma ayırıyor.

1. Adım: Üçüncü taraf AppSec araçlarınızı ASPM çözümünüze entegre edin

İlk adım, uygulamaların envanterini alarak bunları ASPM çözümünüze eklemektir. Uygulama envanteriniz hakkında zaten sağlam bir kavrayışa sahip olabilirsiniz. Test kapsamınızda herhangi bir boşluk olmadığından emin olmak için kod depolarınızdan yararlanabilirsiniz.

ASPM çözümünüzü deponuza bağlamak, kuruluşunuzun geliştirdiği tüm uygulamalara ilişkin görünürlük sağlayabilir. Tek bir tıklamayla ASPM çözümünüze yüzlerce, hatta binlerce uygulama ekleyebilirsiniz.

2. Adım: Uygulamalarınızla ilgili verileri nasıl ve ne zaman analiz edeceğinizi ve toplayacağınızı belirleyin

ASPM’deki analiz, tüm yazılım güvenliği test araçlarınızdan elde edilen bulguları nasıl bir araya getirdiğiniz ile ilgilidir. Bunu yapmanın farklı yolları vardır. Araçlardan dışarı aktarılan bulgular, güvenlik aracına bağlanacak ve bulguları alacak şekilde yapılandırılabilen ASPM çözümüne yüklenebilir. Veya testler, ASPM çözümünün kendisi tarafından düzenlenebilir ve sonuçlar alınabilir. Analiz ayrıca isteğe bağlı olarak, belirli bir zamanlamaya göre tetiklenebilir veya bir CI işlem hattından ya da başka bir otomatik süreçten tetiklenebilir.

3. Adım: AppSec iş akışlarını standartlaştırmak için ASPM çözümünüzde ilkeler belirleyin

Bulgular ASPM çözümüne getirildikten sonra, yapılandırdığınız ilkelere göre değerlendirilebilir. İlkeler, düzeltme tarihlerini belirleyen hizmet düzeyi sözleşmelerini zorunlu kılabilir. Servis kayıtlarının (örn. Jira) ne zaman oluşturulması ve çözüm için geliştirmeye gönderilmesi gerektiğini belirleyebilirler. Yapının ne zaman bozulması gerektiğini belirlemek için de kullanılabilirler.

4. Adım: ASPM çözümünüzdeki düzeltme çabalarını takip edin

Servis kaydı oluşturmayı otomatikleştirmek için bir ilke kullanıldığında düzeltme süreci otomatik olarak başlar. Geliştiricilerin tüm zamanlarını harcadıkları araçları veya biletleme sistemini terk etmelerine gerek yoktur. Güvenlik açığını gidermek için ihtiyaç duydukları tüm bilgilere erişebilirler. Servis kayıt sistemindeki çalışmalarının durumunu güncellendikçe, bu ASPM çözümüne geri yansıtılır. Bu, düzeltme çabaları ve risk durumu hakkında her zaman güncel bir görünüm sağlar.

5. Adım: Eksiksiz bir AppSec kayıt kaynağı oluşturun

Bu süreç boyunca ASPM çözümü, tüm uygulamalarınız ve test çabalarınızdaki güvenlik riski konumunuzun tam bir görünümünü temsil eder. Artık bir tek doğruluk kaynağına sahip olduğunuza göre, raporlama ve uyumluluk daha basit bir görev haline gelir. Güvenlik paydaşları için özet ve detaylı raporlar oluşturulabilir. Ve birkaç tıklamayla PCI, HIPAA veya DISA STIG gibi yaygın uyumluluk standartlarıyla ilgili tüm güvenlik açıkları hakkında bir rapor sağlayabilirsiniz.

ASPM ihtiyaçlarınız için Synopsys

Synopsys Software Risk Manager, kapsamlı bir ASPM çözümü olarak Size aşağıdaki özellikleri sağlar.

Synopsys Software Risk Manager ASPM çözümü konusunda daha detaylı bilgi almak için hemen Forcerta’yı arayabilirsiniz!

Kaynak: A pragmatic guide to getting started with ASPM | Synopsys Blog